lauantai 15. lokakuuta 2011

Tois puol Jocke

Merilapissa koettiin karvaita pettymyksen hetkiä viime viikolla, kun Fennovoiman ydinvoimahanke kohdentui Simon sijasta Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle. Kaikille tämä ei tullut yllätyksenä, sillä paikalliset kertoivat huomanneensa jo vuosi sitten rakennusinvestointien lisääntymisen Pyhäjoen alueella. Torniossa huomiota herätti myös Opetusministeriön avaus Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen radikaalista vähentämisestä (-40%).

Haaparannan (os. Haparanda) kaupungin valot kimaltavat toisella puolen Torniojokea Rajalla-ostoskeskuksen pihalta katsottuna. "Tois puol Jocke" vilkuttaa kansankodin huolitellulta rantatörmältä. Rajamuodollisuudet kaksoiskaupunkien välillä on säädetty täysin minimiin: niitä ei ole. Haaparannan puolelta tervehtivät Ica ja Sibylla valomainoksineen, Tornion puolella juhlivat Citymarket ja Hesburger.

Tornion Kaupunginhotelli on ihan ok vaihtoehto yöpymiseen paikkakunnalla – ja ainoa. Sen sokkeloiset käytävät on tapetoitu nostalgisella Lapin Kullan memorabilialla. Maksan muistijälki on pysyvä, vaikka juoman valmistus kaupungissa on lopetettu. Vapaalla olleet onnekkaat harjoittivat yöjuoksua kokolattiamattokunniakujilla aina aamuyön tunneille saakka. Taksin ovet paukkuivat hotellin yökerhon edessä kiitettävästi. TELAmies ei rieku.

                                               Haaparannan houkutukset

Eläkettä Ruotsista

Lauantaiaamupäivä sujui erittäin rattoisasti Suomen lähi-ja perushoitajaliitto SuPerin jäsenten koulutuspäivässä. Torniojokilaaksossa on monenlaista yhteistoimintaa maiden välillä. Poikkinainnin lisäksi monet suomalaiset ovat työskennelleet nuorena Ruotsissa, jossa eläkettä on saattanut kertyä varhaisemmassa iässä kuin Suomessa.

Jos eläkeoikeutta on kertynyt Ruotsista, on tämä työeläke mahdollista saada sieltä maksuun jo 61 vuoden iästä lähtien. Tähän liittyy sudenkuoppa, josta on hyvä olla tietoinen. Jos ulkomaan eläke myönnetään, tippuu Suomessa eläkekertymä työstä 1,5 prosenttiin. Lisäksi mahdollisuutta osa-aikaeläkkeeseen ei ole. Suomi katsoo, että tällöin ollaan vanhuuseläkkeellä!

Mieleen muistuu eräs opettaja, joka haki Ruotsin eläkkeen maksuun ennen kuin hän oli siirtynyt Suomessa vanhuuseläkkeelle. Hän oli suunnitellut jatkavansa 63 ikävuoden jälkeen 4,5 prosentin kannustinkarttumalla, mutta varsin pienen eläkkeen saaminen naapurimaasta romutti nämä suunnitelmat. Suomessa asuvat voivat hakea ulkomaaneläkkeitä samalla kertaa, kun he hakevat eläkettä Suomesta (ks. U-liite), jolloin edellä mainittua ongelmaa ei synny.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.