perjantai 7. helmikuuta 2014

Ysärin alttarilla tulevaisuutta hahmottamassa



                              "I like these calm little moments before the storm..."


Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Tasan kaksi viikkoa sitten Kiasman auditorio toimi areenana EU-vaalivuoden startille. Nykytaiteen museo muotoutuu moneksi, muistuttaahan 90-luvun monumentti ulkoisestikin kansainvälisen tason "hiihtotunnelia". 

Populaa oli niin väkevästi, että olisi voinut luulla olevansa Salpausselän kisoissa tai Eläintarhan ajoissa. Epäilin aluksi ihmisvirran ohjautuneen väärään paikkaan, sillä lähistöllä on viime aikoina avattu useita Uuden mantereen pikaruoka- ja kahvilaketjuja, joissa kelpaa jonottaa.

Mikä onkaan parempi paikka keskustelulle EU:n tulevaisuudesta kuin arkkitehti Steven Hollin luoma Kiasman ysärialttari. Välittömästi auditorioon astuessa modernistisen arkkitehtuurin ja värien aiheuttama kokemus on niin voimakas, että ajatukset siirtyvät ajassa taaksepäin: eurodance, lama, Nokia, Kummeli ja tietysti Suomen EY-jäsenyys.

Niin ysäriä, niin ysäriä.

Harvoin on EU-aiheinen seminaari "myyty loppuun", kuten Telan tammikuinen happening "Sosiaalipolitiikka syvenevässä talous- ja rahaliitossa" (EMU). Halusimme herätellä, mikä itse tilaisuuden, jatkokeskustelun (esim.) ja saadun palautteen pohjalta onnistui.

Laajentunut Euroopan unioni on tänä päivänä aivan toisennäköinen kuin lähes 20 vuotta sitten Suomen initaatiossa. Sisämarkkinoilla toisiinsa linkittyneet jäsenvaltiot jakavat myös yhteiset ongelmat, haluttiin sitä tai ei. Euromailla on vielä muita enemmän yhteistä.

Kriisinratkaisu on tiivistänyt julkisten talouksien sääntelyä, valvontaa ja ohjausta. Lisäksi pankkiunionin perustuksia on muurattu. Nyt edetään kahdella raiteella, jossa yhteisvaluutan maat liikkuvat muita nopeammin. Tulevaisuuden integraation moottori voi olla EMU:n sosiaalinen ulottuvuus.

Kun talouskurinpalautus on ajanut sosiaalipolitiikan monessa kriisimaassa ahtaalle, erot maiden välillä ovat kasvaneet. Vakavat työllisyys- ja hyvinvointiongelmat voivat levitä yhden maan rajojen ulkopuolelle ja vaikuttaa lopulta koko euron vakauteen. Sosiaalipolitiikalle on suunniteltu suhdanteita tasaavaa roolia EMU-maiden välillä. Tämä muuttaisi perusteellisesti nykytilannetta, jossa jäsenvaltiot vastaavat pääasiallisesti sen rakenteesta ja sisällöstä

EU-seminaarin teema kuplii toistaiseksi vasta pinnan alla, vaalikevättä on kuitenkin vielä jäljellä. Vaikka harvat vaivautuvat äänestämään europarlamenttivaaleissa, lähivuosien aikana tehdään niin merkittävää linjanvetoa yhdentymisen suunnasta, että Telakin on halunnut olla mukana keskustelussa omalla eurovaalisivustollaan.

2 kommenttia:

  1. " Kiasman auditorio toimi areenana EU-vaalivuoden startille... "

    Ennakkoäänestys on alkanut, vaalipäivään on viikko ja telamies on talviunilla. Mitämitä? Oisko uuden kirjoituksen aika? Täällä Euroopan laitamaassa, Suomessa, on tarjolla entistä stalinistia, tulevaa fasistia ja kansainvälisen tason takinkääntäjää MEP:ksi.

    Miten nyt käy eläkkeiden? Onko meidän eläkemarkat turvassa veroparatiisissa?

    VastaaPoista
  2. Iltaa mr/mrs Anonyymi. TELAmies ei ole "kahvilla", vaan perhevapaalla huolehtimassa väestön - ehkä jopa työvoiman - uusintamisesta.

    Rajaseuduilla elää yleensäkin aika erikoista porukkaa. Niin myös täällä arktisella vyöhykkeellä.

    Ja valinnanvaraahan ehdokkaissa on!

    Mitä tarkoitetaan vero-Eedenillä? Yleisesti ottaen, turvassa ovat ja kasaantumaan päin.

    http://www.tela.fi/veroparatiisi

    http://www.tela.fi/eurovaalit2014

    VastaaPoista

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.