maanantai 9. tammikuuta 2012

TELAmiehen joutsentanssi Töölönlahden mutkassa

             Fenno-ugrilainen oopperamonoliitti Mannerheimintieltä katsottuna

Kallion kulmilta on kivenheitto Töölönlahden länsitörmälle, jota hallinnoi ysäri-kaudella harjakaiskorkeuteen nostettu korkeakulttuurin monoliitti Suomen Kansallisooppera. Helsingin monumentaalikeskusta on sittemmin saanut uusia lisäyksiä. Viimeisimpänä Musiikkitalo, jonka tontilla sijanneista VR:n makasiineista tai Tsaarin hevostalleista on jäljellä vielä muutama tiilirivistö.

Isot pojat ovat kertoneet, että ensimmäinen kerta jää aina mieleen. Ja näinhän se on; joulun aikaan tehty sukellus baletin maailmaan ei helpolla unohdu. Aivokuoreen on jäänyt lämmin painauma Kansallisbaletin Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -spektaakkelista.

Juuri ennen esitystä, valojen jo himmetessä, vieressäni istunut mies huomautti olleensa viimeksi kuuntelemassa Wagneria – tuota preussilaisuuden herkkää tulkkia – yli kuusi tuntia kestäneessä istunnossa. Nappasin vaimokkeelta hädissäni ohjelman ja tarkistin esityksen keston: edessä oli vaatimattomampi pyrähdys. Vaikka Pähkinänsärkijä oli hieno esitys, en aio sovitella Nibelungin sormusta itselleni jatkossakaan. 

Balettitanssijan eläkeikä

Väliajalla kahvia ja pullaa mutustellessa mieleen nousi välittömästi ajatus balettitanssijoiden eläkeiästä. Näin käy aika usein, kuten monet blogin seuraajat tietävät. Aamulla ajatus ensimmäinen, illalla viimeinen: eläke.

Muutama vuosi sitten Kansallisoopperan käytävillä kuhistiin henkilöstön eläke-etuuksien leikkauksista. Myös balettitanssijoiden eläkeikä on puhuttanut. Tällä hetkellä pääasiassa vakinaisessa työsuhteessa olevat tanssijat voivat jäädä lisäeläkkeelle 44-vuotiaana, kuorolaulajat ja solistit 55-vuotiaana. 

Kyseessä on siis työnantajan kokonaan kustantama vapaaehtoinen lisäeläketurva, joka on otettu pakollisen lakisääteisen turvan päälle. Äärimmäinen plantaarifleksio eli tilanne, jossa nilkka ojentuu jopa 100 astetta normaaliasennosta tuskin taipuu enää kuusikymppisenä. TELAmiehellä ei edes kolmekymppisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.