keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Normirakkautta työeläkekoulun penkillä

Ensi vuosi on vaalivuosi. Huhtivaaleissa 2011 valitaan maallemme uusi eduskunta. Työeläkevakuuttajat TELA järjesti tänä syksynä tuleville eduskuntavaaliehdokkaille työeläkekoulun. Tilaisuuksiin kutsuttiin puolueiden ehdotusten perusteella edustakuntavaalien ensikertalaisia päivittämään tietojaan eläketurvasta. 

Yhden illan aikana käytiin läpi eläkejärjestelmän menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Kun tämä tiivistettiin kahteen tuntiin, itse TELAmieskin tunsi välillä joutuneensa aikapyörteeseen, jonka lakipisteessä sijaitsee ehtoja asettelematon normirakkaus työeläkejärjestelmää kohtaan miten kaunista!

TELAmiehet ja TELAnaiset jalkautuivat kahdeksaan paikkakuntaan ympäri maata: Jyväskylään, Helsinkiin, Kuopioon, Tampereelle, Turkuun, Kouvolaan, Vaasaan ja pohjoisimpana Ouluun. Vaasassa eläkeasioihin paneuduttiin kahdella kielellä. Tapahtumiin ilmoittautuneiden kohdalla näkyi ajan henki: Perussuomalaisten osallistumisaktiivisuus oli huippuluokkaa.

Kättä pidempää turuille ja toreille

Tarkoitus ei ollut käännyttää tai ujuttaa herätyksen hengessä "meidän asiaa" ehdokkaille, vaan tarjota relevanttia ja konkreettista tietoa työeläkkeistä. Asioista, joista puhumista moni pitää, niiden väitetyn monimutkaisuuden vuoksi, muinaisheprean kuuloiselta bamlaukselta.

Medialla ja kaupallisilla toimijoilla on valtava merkitys siihen, mistä puhutaan, kun puhutaan eläketurvasta ja erityisesti työeläkkeistä. Luotuja mielikuvia on hankala muuttaa, vaikka faktat olisivat joskus toimittajillakin hakusessa (katso joulukuun viikon vikatikki). Pienessä maassa tuntuu myös mahtuvan vain yksi asia kerrallaan agendalle.  

Yleisesti ottaen, tilaisuuksissa käydyissä keskusteluissa eivät nousseet esiin työeläkkeiden indeksointia, eläkevakuutusyhtiöiden kokouspalkkioita tai eläkekattoa koskevat teemat. Sen sijaan perustiedolle työeläkkeiden kertymisestä ja eläke-etuuksista oli selkeästi tarvetta. Kiihkotonta faktaa, jonka pohjalle voi perustaa omat ajatuksensa esimerkiksi siitä, miten suomalaisten työuria saadaan pidennettyä.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.