keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Pikavisiitti valkoisen leivän maahan

Varsinais-Suomen alueen Metallin risteilyn seminaariosuudessa oli viikonloppuna väkeä kuin pipoa, vaikka vuonna 1986 kölinlaskunsa kokeneella lounaissaariston lauttaveteraanilla M/S Amorellalla tunnelma oli näin pikkujoulujen alla kokonaisuudessaan yllättävän väljän oloinen. Tyylipuhdas "kasarikauden" viikinkivene navigoi tuttuja vesireittejä Ruotsiin.

TELAmies oli katsonut parhaaksi jättää oman rakkaansa kotiin – sen verran kovia tanssittajia on joukossa joskus aikaisemmin ollut  mukana. Seiskakannen kujanjuoksusta jäi kuitenkin haaviin geneerisiä tuliaisia kotiintuomisiksi.   

Elinaikakerroin pienten ikäluokkien tietoisuuteen?

Eräs yleisön edustaja ilmaisi huolensa nuorten vähäisestä tietotasosta elinaikertoimeen liittyen. Mieleltään nuoria kommentoija tuskin tarkoitti. TELAmies on jo pidemmän aikaa – koko työeläkejärjestelmän ohella viestinyt elinaikakertoimen luonteesta ja ideasta niin sanotuille pienille ikäluokille, joihin elinaikakerroin alkaa ennusteiden mukaan vasta todella vaikuttaa (katso lisää aiemmasta blogikirjoituksesta).

Tietävätkö nuoret sitten mikä elinaikakerroin on ja miten se toimii? Tämä eläkelaskentaan vaikuttava automaattinen mekanismi on TELAmiehen nuorisotilaisuuksissa ainakin käsitteenä joillekin tuttu. Mitä nuorempiin ikäluokkiin mennään, sitä harvemmille se kuitenkaan on tuttu edes käsitteenä. Monille 18-vuotiaille oma tuleva eläke ei ole se ensimmäinen asia mielessä – eikä taida olla vielä toinenkaan. 

Tällä hetkellä kotiin vuosittain lähetettävässä työeläkeotteessa on ainakin muistutus elinaikakertoimesta. Voi olla, että monen kannattaisi paneutua siihen vähän tarkemmin. Kerroin on myös vielä varsin uusi keksintö: vuonna 2005 voimaantullut ja vuonna 2010 ensimmäisen kerran käyttöön otettu. Vaikka elinaikakertoimesta on hyvä olla tietoinen, sen vaikutukset erityisesti nyt nuoriin ovat pelkkiä ennusteita. Toisaalta menneinä vuosina eliniänodotetta koskevissa ennusteissa on rankasti aliarvioitu eliniän pidentymisen nopeus.

Eläkkeen kertyminen kuntoutustuesta?

Myös eläkkeen kertymisestä esitettiin kysymys: kuulija halusi tietää miksei hänen saamastaan kuntoutustuesta kertynyt eläkettä, vaikka ammatillisen kuntouksen ajalta kuntoutusrahasta sitä kyllä kertyy (katso tarkemmin linkistä)?

Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Tästä eläke-etuudesta itsessään ei kerry enää lisää eläkettä. Työeläkejärjestelmästä maksettavat eläkettä kartuttavat kuntoutusetuudet ovat kuntoutusraha, kuntoutusavustus, osakuntoutusraha ja osakuntoutusavustus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.