perjantai 18. maaliskuuta 2011

Pohjanmaa tulvii eläketietoa

Orastava kevät saatteli TELAmiehen Pohjanmaan lakeuksille alkuviikosta. Aavoilla mailla huristellessa on helppo nähdä, miksi Helsingin Sanomatkin taannoin kutsui sitä Suomen amerikkalaisimmaksi maakunnaksi. 

Auringon lämmön helliessä uskollisesti rullaavan Auriksen talvikelien jälkeistä kurahuntua, loputtomana ja tasaisena mattona joka suuntaan ympärillä levittäytyvät viljapellot toivat mieleen keskilännen preeriat. Pohjanmaalta löytyy myös yrittäjähengen nostatusta aivan Uuden maailman hengessä, joka tosin saa välillä jopa karnevalistisia sävyjä: Tuuri ei osunut kohdalle tällä kertaa.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ (Pohjanmaa) ja TJS-opintokeskus järjestivät yhdessä TELAn kanssa eläketiedotuskursseja menneellä viikolla. Seinäjoki ja Vaasa saivat tiedottajan sielunhoidolliseen repertuaariin kuuluvan jokapäiväisen ja säännöstelemättömän annoksen eläketietoutta.

  
 Seinäjoen maamerkki Lakeuden Risti: "komia". 


Opettajat pääsivät vaihteeksi kuuntelijan rooliin

Opetusalan ammattijärjestö OAJ edustaa opettajia laajalti. Jäsenistöön kuuluu opettajia kaikista opetusasteista, johtajia ja rehtoreita, opiskelijoita, eläkeläisiä jne. Se, minkä eläkelain piiriin opettaja kuuluu, riippuu mm. opetusasteesta ja syntymävuodesta. Aina ei rajanveto ole helppoa. Sekä valtiollisen että kunnallisen eläkelain piiriin kuuluville järjestettiin omat luennot. Lopulta oikea luento löytyi kaikille, tosin pienen etsinnän jälkeen. Yleisesti ottaen Keva huolehtii nykyisin kunta-alan, valtion ja kirkon henkilöstön eläkeasioista.

Opettajien eläkeiästä kysyttiin paljon. Yleinen vanhuuseläkeikä on Suomessa joustava 63-68 ikävuoden välillä. Ideaali tilanne olisi, että jokainen voisi itse oman työkykynsä ja halunsa mukaan valita oman eläkeikänsä. Työssä jatkamiseen löytyy myös keppiä ja porkkanaa. Julkisen sektorin pitkän työhistorian omaavilla ns. vanhoilla työntekijöillä on kuitenkin yleensä henkilökohtainen eläkeikä (63-65) tai alempi ammatillinen eläkeikä. Jatkaminen omaan eläkeikään asti tuottaa paremman eläkkeen kuin siirtyminen aiemmin eläkkeelle. Lisäksi vaaditaan palveluksen yhdenjaksoisuutta. Lisää aiheesta KEVAn sivuilla.

Osa-aikaeläke ja ammatillinen eläkeikä

Moni pitkän työuran tehneistä opettajista ei ollut aivan varma omasta eläkeiästään. Useat miettivät omia aikanaan tehtyjä ratkaisuja, sillä esimerkiksi valtiolla ammatillisen alemman eläkeiän mahdollistaneissa tehtävissä valinta oli pitänyt ennen 1.7.1999. Lisäksi osa-aikaeläkkeen kohdalla joillekin tuli yllätyksenä se, että alemman ammatillisen eläkeiän menettää (tilalle henkilökohtainen eläkeikä), jos henkilö siirtyy osa-aikaeläkkeelle ennen ammatillisen eläkeiän täyttymistä. Eläkeiän täyttymisen jälkeen tämäkin on mahdollista ilman valinnan purkautumista. 







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.