keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

"Kauas missä katse kantaa yli peltojen"

                           Kokemäenjoki ei vielä houkuttele hyppäämään sekaan

Satakuntalaiseen kulttuurimaisemaan ja tien keskiviivaan syventynyt rekkamiesmoodini häiriintyi uskollisen äänentoiston aiheuttamaan säröön. Autoradiossa suomirokin räyhähenki Kauko Röyhkä veisteli biisissään Kevät: se on tää paniikin tunne, paniikin tunne, ja se tulee joka kevät. Vuodenaikamasennuksesta eli valokauhusta viis, mutta jos kevät ei kohtapuolin ala osoittaa vahvoja merkkejä uudesta tulemisestaan, paniikki iskee myös TELAmieheen. 

Viime viikolla Kuopion, Nastolan, Porin ja Huittisten seudulta saatu tiedustelutieto ei vielä tue vuodenajan vaihtumista seuraavaan. Satakunnassa keli oli poikkeuksellisen tuulinen. Kuin lastu lainehilla ajelehti TELAmiehen työhevonen Auris tiellä uhmaten luonnonvoimia. Kotireviirillä Helsingin Kallion tuulisilla sekä esterataa muistuttavilla pikkukaduilla karaistu luonne ei kuitenkaan horjunut, eikä myöskään hotellien parkkihalleissa katu-uskottavuutta kerännyt maalipinta saanut uusia sävyjä.

Huhtivaaleihin on tätä kirjoittaessa aikaa 17 päivää. Monet ensikertalaiset saavat ennen vaalipäivää käyttöönsä valtavan määrän tietoa monelta eri suunnalta – toivottavasti myös vaalihumun jälkeen. TELAmies ei tunnusta väriä. Tiedotusta tehdään puoluekantaan katsomatta. Eläkeasioiden saarnamies saapuu lähes kaikkiin tilaisuuksiin pyydettäessä. Herätysteltta voidaan ottaa mukaan, eikä kolehtihaavia tarvitse kierrättää.

Kyläkartanossa koko kylä koolla

Tiedotuksen kutsuhuuto tuli viime torstaina Porin ja Huittisten suunnalta, eli tunnetusta karhumaakunnasta. Karhu-olut saatettiin Porissa muuten aivan kirjaimellisesti hautaan sinkkiarkussa jo vuonna 2009. Maakunnan tulevaisuutta myyttinen karhuherra kuitenkin puolustaa edelleen vaakunassa – ei pidä sekoittaa olutmerkkiin.  Paikallisia eduskuntavaaliehdokkaita olisi kieltämättä voinut olla hieman useampikin Porissa opetusravintola Liisanpuistossa järjestetyssä päiväinfossa.

Huittisten Karhiniemen kyläkartano on paikallisen kansalaistoiminnan keskus, vaikka vanha kansakoulu on jo hiljentynyt 1970-luvulla. Torstai-iltana paikalla oli Keskustan satakuntalaisia ehdokkaita sekä tietysti kelpo remmi kuulijoita tenttaamassa heitä. TELAmiestä oli pyydetty puhumaan työeläkejärjestelmästä ja sen tulevaisuudesta. Viljan tuottajahinnoista, eläkkeiden verotuksesta ja työeläkeindeksistä kysyttiin aika paljon. 

Puoluekantaan katsomatta, olen ollut tänä keväänä erilaisia ehdokastilaisuuksia ja vaalipaneeleita kiertäessäni, positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin puolueiden nuorilla (20-30-v.) ehdokkailla on "asiat hallussa ja paketti koossa". Kun vielä tietää nykyisen eduskunnan paikkajaon iän suhteen, ei heitä voi kuin ihailla aloitteellisesta kansalaisrohkeudesta. Eläkeasioissakin on hyvä pitää sukupolvikysymykset mielessä: mitkä ikäluokat maksaisivat mahdollisen eläkeindeksin muutoksen nyt ja erityisesti tulevaisuudessa?

Koukkaus Kuopioon

Sen sijaan alkuviikosta tie vei Eläkeliiton Pohjois-Savon piirin tilaisuuteen Kuopioon. Työurat pidemmiksi - raportti, työeläkerahastojen kehitys ja tietysti indeksiasiat puhuttivat. Työeläkeindeksistä pystyttiin keskustelemaan rakentavasti, mikä on aina hieno asia.  Monen keskusteluun vähemmän perehtyneen on varmasti vaikea ymmärtää sitä tunteen paloa ja agitaation raivoa, joita pelkän sanan "indeksi" mainitseminen joskus tuottaa. Kovampaa peliä pelattiin taannoin Jyväskylässä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.