perjantai 6. toukokuuta 2011

Päivävuorossa eläketiedon "sentraalisantrana"

Uuden entistä ehomman takapuskurin (ei tästä enempää) saanut uskollinen Auris on levännyt tällä viikolla tavallista pidemmän ajan autotallissa, koska TELAmies on päivystänyt poikkeuksellisesti toimistolla puhelintyössä eläketiedon oraakkelina. Tavoitteena on ollut yhdistää ihmiset omaan palveluntarjoajaan eli eläkevakuuttajaan ja löytää vastauksia kansalaisten joskus varsin erikoisiinkin ongelmiin. Kysyvä löytää, jos tietää mistä kysyä? Noh, tulihan sitä käytyä Tampereella ja Lahdessa, mutta näin vaatimattomia siivuja ei lasketa. 

Työnumero saattaa eksyä hyvinkin eksoottisille soittolistoille. Jokin aika sitten eräs yritteliäs jamppa halusi Sveitsistä käsin toimittaa aitoja pakasta vedettyjä Sveitsiläisiä boksereita ja vielä ilmaiseksi? Ilmaisia lounaita ei ole eikä varsinkaan alushousuja. Kelloihin hurahtaneena TELAmies tunnistaa kuuluisan sveitsiläisen laadun aikaraudoissa, mutta paikallinen osaaminen alusasuissa ei ole tiedossa. Laadusta ja osaamisesta puheenollen: alla olevassa kuvassa on nykyinen vai pitäisikö sanoa "entinen" luottonokialainen.

                       Näppäimistö on varsin yliarvostettu ominaisuus puhelimessa

Päivästä päivään: työttömyyseläke ja kassaputki

Työuran loppupuolella työttömäksi joutumisesta kysytään TELAmieheltä erittäin usein. Työttömyyseläke on eläkemuotona loppumassa ja jäljelle jää ns. "kassaputki" eli työttömyysturvan lisäpäivät. Vuonna 1949 syntynyt ikäluokka on viimeinen, joka voi vielä siirtyä työttömyyseläkkeelle. Vuosina 1950-54 sekä vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneille on ainakin vielä toistaiseksi jäljellä kaksi eri reittiä työttömyysturvajärjestelmän kautta eläkkeelle.

Päivystykseen soitti vuonna 1949 syntynyt pitkän työuran tehnyt nainen ja kysyi mitä tapahtuu, kun hänen ansiosidonnaisen päivärahakausi (500pv) loppuu ensi kesänä? Tuolloin hän on jo täyttänyt 62 vuotta. Nainen oli huolestunut, koska hän oli saanut työ- ja elinkeinotoimistosta sellaisia neuvoja, että vain yleisen joustava vanhuuseläkeiän (63-68) alaikäraja olisi hänen kohdallaan mahdollinen.

Kysyjä täyttää iän sekä työhistorian (15 vuoden aikana vähintään 5 vuotta ansiotyötä) puolesta vanhan työttömyyseläkkeen ehdot, mutta hänelle onkin oikeus siirtyä suoraan vanhuuseläkkeelle, kun päivärahakausi yli 62-vuotiaana loppuu ja työttömyys jatkuu. Eläkkeeseen ei myöskään tuolloin tehdä varhennusvähennystä, joka normaalisti tehdään 62-vuotiaana eläkkeelle siirtyvälle. Lisäksi eläkettä on aina haettava omalta eläkevakuuttajalta, jonne TELAmieskin yhdisti huolestuneen soittajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.