perjantai 29. huhtikuuta 2011

Teiden ritariässät lasten ristiretkellä

Pääsiäisen paluuliikenne on taas onneksi ohi tältä vuodelta. TELAmiehen tuoreessa muistissa kuitenkin ovat maanantaiset kauhunkilometrit Rovaniemi-Helsinki akselilla. Maailman nopeimman kansamme perintöprinssejä tapaa aina juhlapyhinä kiirehtimässä lomaresortista kotikoloon. Käsi ylös, kuka tunnistaa nämä sankariautoilijatyypit: hiostaja, ohitusaddikti, kiilaaja ja raskas kaasujalka? 

Ohituksissa otetaan järjettömiä riskejä mm. vastaantulevien autojen kanssa. Lisäksi ohitsehan pitää aina päästä välittömästi ja vaikka keltaisilla viivoilla huolimatta siitä, että ohituskaista alkaa kilometrin päästä. Ohitusaddiktit tapaa yleensä muutaman minuutin päästä seuraavasta rekkajonosta ja taas seuraavasta rekkajonosta ja taas... Hiostajat vaanivat kirjaimellisesti kiinni puskurissa, niin että road rage -kohtauksen aiheuttamasta verenpurkauksesta punaiset silmät vaan muljahtelevat peruutuspeilissä. Ohitusaddiktista tulee kiilaaja, kun hän palaa jonon väliin aukkoon, jota letkassa ei oikeasti ole olemassakaan.

Joukkoon mahtuu vuosi vuodelta enemmän näitä oman elämänsä rallisankareita, jotka vaarantavat oman, ja yleensä valitettavasti vielä perheensä lisäksi, myös muut teillä liikkuvat. Monen mottona tuntuu olevan vanhan sanonnan uudelleentulkinta: kaikki yhden puolesta. Mission puolesta ei kuitenkaan tarvitse hyytyä tai ryytyä, sillä näiden jälkimodernin ajan Lancelottien ristiretken tie on luvatussa maassa reunustettu erinäisillä huoltopysäkeillä, joita on siunattu kitch-romantiikkaan viittaavilla nimillä, kuten Sveitsinhovi tai Piihovi. Jos siis itse sävelletyt ajonuotit sisältävät pysähdyksen. 

Yleisimmät sankariautoilijoiden ajokit

TOP 5

1. Farmarivolvo
2. Ihan mikä tahansa auto, jonka katolla on suksiboksi
3. BMW (isonumeroiset sarjat)
4. 90-luvun Mercedes-Benz
5. Se nuoren ensiautoksi hankittu hasardi-Toyota

Olen alkanut epäillä, että autolla on oma sielu, vai onko kyse sittenkin ratin takana ohjastavasta kuljettajasta? Entä onko valitsemamme auto ja sen merkki vain osoitus meidän oman "haluavan sielumme" voimasta? Tämä mielessä kannattaa tarkastella oheista sankariautoilijoiden TOP 5 -listaa. TELAmiehen Auriksellakin on omat luonnevirheensä. Kuskiahan ei voi aivan täysin pitää vastuullisena rautahevosen teillä ja turuilla esittämistä oikuista. 

TELAmiehen lupaus

Listaa ei siis pidä yleistää kaikkia listan autoja ajavia koskeviksi, mutta TELAmiehen ajokokemuksella näillä autoilla hiostajat, ohitusaddiktit, kiilaajat ja poikkeuksellisen raskaan kaasujalan omaavat teidemme ritarit tapaavat useimmiten ajaa. Tilastomerkinnäksi ei kai kukaan meistä halua päätyä, joten koetetaan kaikki yhdessä ottaa myös muut teillä liikkuvat huomioon matkanteossa. TELAmieskin on nyt saanut herätyksen ja lupaa keventää omaa kaasujalkaansa sekä pitää Auriksen vikurilounteen kurissa ja nuhteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.