torstai 21. huhtikuuta 2011

Scovillen asteikon jytky hortoilijanomille

                                           Uusi matkakaveri TELAmiehelle? 

Uskollisen Auriksen pelkääjän paikalle ilmestyi viime viikolla Turun kasvitieteellisen puutarhan poistomyynnistä napattu Havannapaprika, joka myöhemmin kotona googlaamalla paljastui paremmin tunnetulla nimellään tutuksi tulleeksi Habanero chiliksi. Uusi matkakaveri näki heti pitkiä siivuja Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Juurtumaan tämä Karibian tulinen kumppani ei kuitenkaan päässyt.

Lieneekö itse Aarno Kasvi kultivoinut sitä hellyydellä ja ammattitaidolla, sillä tuuheilla oksilla roikkui meheviä chilipalkoja. Vaikkei TELAmies olekaan multasormien aatelia, niin hortoilijanomin vikaa saattaa löytyä sen verran, että kotona odottavalle TELAleskellekin on syytä joskus viedä tuliaisia. Vaikkapa nyt sitten vihertäviä sellaisia.

Luonnontieteilijät eläkeasioiden kimpussa

Luonnontieteen akateemisten liiton (LAL) opiskelijavaliokunta kokoontui pohtimaan työurien pidentämistä yms. eläkeasioita Turun kasvitieteelliseen puutarhaan viime viikolla. Kuulemma myös "sitsikulttuuria" eli harrastustoimintaa oli tarkoitus pitää yllä Turun yössä. TELAmies tunsi itsensä kasvitieteellisen vehreässä paratiisissa varsinaiseksi oman elämänsä Livingstoneksi tai suomalaisittain Rafael Karsteniksi. 

                                           Tämä puutarha kukoistaa jo keväällä 

Miksi alle 18-vuotiaana tehdystä työstä ei kerry eläkettä? 

Tähän kiperään kysymykseen TELAmies ei välittömästi osannut antaa tyhjentävää selitystä. Lyhyen harkinta-ajan jälkeen mieleen on noussut muutama ajatus aiheesta. Tilannehan tällä hetkellä on se, että eläkettä kertyy ikävälillä18-67, mutta jos eläkettä ei hae 68-vuotiaana, eläkkeeseen on mahdollista saada lykkäyskorotus. Toisaalta ennen suurta eläkeuudistusta (v. 2005) eläkettä ei pääsääntöisesti kertynyt ennen 23 ikävuotta tehdystä työstä. 

Ensinnäkin 18 vuoden täyttäminen on virstanpylväs myös monessa muussa mielessä yhteiskunnassamme. Mukana tulee uusia oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Oppivelvollisuus tosin päättyy 17-18-vuotiaana. Onko lainsäätäjällä ollut mielessä esimerkiksi enemmän opiskeluun kuin työntekoon kannustaminen alaikäisenä? Myös työlainsäädännössä on kohtia, jotka rajoittavat alle 18-vuotiaiden täysipainoista osallistumista työelämään, kuten vaikkapa vuorotyön kohdalla. 

TyEL-vakuuttamisvelvollisuus alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alussa ja päättyy sen kuukauden lopussa, jona työntekijä täyttää 68 vuotta. Tänä päivänänä alle 18-vuotiaista työntekijöistä ei työnantaja siis maksa myöskään eläkemaksuja. Voisi kuvitella, että tässä on eräänlainen kannustin palkata nuoria vaikkapa kesätöihin. Ennen vuotta 2005 eläkemaksut alkoivat juosta jo 14 vuoden iän täyttämisestä lukien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.