torstai 1. syyskuuta 2011

Muistoja Pohjolasta VI: Kodak-hetkiä ja taivaan tulia

                      Demilitarisoitu pubi sekä matkailutoimisto Kemijärvellä

Junassa on tunnelmaa – näinhän se on – mutta yöjunasta sitä löytyy tuplasti. Jos matkaseuraksi samaan hyttiin päätyy ravintolavaunussa päivystäviä, ja VR:n palvelulupaus on jälleen tehty sormet ristissä, saattaa ilmassa väreillä myös jännitystä. Koetan välttää junakyytejä kokonaan tai reissaan ainakin omassa seurassa. Viime viikolla TELAmies teki jälleen ennakkotiedustelua ruskaretkien runtelemassa Lapinmaassa. Syksyn mittaan tunturimaisemat tulevat epäilemättä jälleen hyvin tutuiksi.

Joskus matka etelästä pohjoiseen taittuu parhaiten Valtion Rautateiden yökyydillä. Uskollinen Auris sai tällä kertaa levätä autojunassa. Rovaniemen asemalla Nipponin pitkämatkalaiset räpsivät haltioituneena digitaalista todistusaineistoa. Luulen, että mukaan tallentui myös muutama Kodak-hetki.

Uusista junavaunuista löytyy myös varsinainen insinöörityön taidonnäyte: piilotettu suihkukoppi. En ole aikaisemmin huomannut, että pesuallaskonsolin saa irrotettua seinästä, jolloin itsesuihkutukselle jää tilaa jopa ruhtinaallisesti. Kuka arvon lukijoista muuten on niin luokattoman vanha, että muistaa entisen järjestelyn eli "oranssin alttarin" makuuvaunun nurkassa? Nykyisestä kuitenkin löytyy vipstaakeja enemmän kuin japanilaisesta elokuvatunnareita soittavasta monitoimi wc:stä. Varsinainen lepakkoluola. 

Desibelit kaakkoon – ei vaan Lappiin!

Rovaniemi citystä matka jatkui Kemijärven kaupunkiin, joka tunnetaan nykyisin kai parhaiten tv-sarja Taivaan tulien valtaisana ulkoilmastudiona. Kuin tilauksesta kauppalan raitilla vilisi sarjan näyttelijöitä sekä uudelleensyntynyt kemijärveläinen, ohjaaja Kari Väänänen. Koko poppoo harjoittelee parhaillaan tulevalla Lapin kiertueella esitettävää näytelmää "Koira tahtoo taivaaseen", joka saa kantaesityksensä Kemijärvellä.

Ammattiliitto Jyty pitää tänä vuonna meteliä paremman arjen ja työelämän puolesta omalla Desibelikiertueellaan. Äänentoistossa oli kaikin puolin bassot ja diskantit kohdillaan, eli myös eläkkeistä ja työurien pidentämisestä puhuttiin. TELAmies hyppäsi tämän mittavan turneen peesiin Kemijärvellä ja Sodankylässä. Jytyn jäsenistöön kuuluu paljon pitkän työuran tehneitä kuntatyöntekijöitä, joten omasta työhistoriasta ja eläkkeen tasosta kysyttiin paljon. Moni oli työskennellyt sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Kokonaistyöeläkeote tulee vuonna 2012!

Ensi vuoden isoin jytky ei ole Mayakalenterin loppuminen ja sitä seuraava maailmanloppu, vaan todellinen 2012-ilmiö on kotiin postitettava ensimmäinen kokonaistyöeläkeote. Pääsääntöisesti koko oma tämän vuoden loppuun asti kertynyt työeläketurva on ensi vuoden aikana nähtävissä myös verkkopankkitunnuksilla osoitteessa www.työeläke.fi. Tähän on pyritty pitkään, mutta vielä toistaiseksi työeläkeotteesta puuttuvat julkisen sektorin eläkekertymät. Tarkkaa päivämäärää en voi luvata, mutta ensi vuoden puolella nämäkin pitäisi siis näkyä otteelta.

                                 Kuulas Pöyliöjärvi kaupungin kupeessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.