torstai 8. maaliskuuta 2012

Ei makean veden maistereille

Mikä lie hongkongilainen lentsu tai possuflunssa iskenyt TELAmieheen puolitoista viikkoa sitten? Sängyn pohja tuli tutuksi – mikä onkin mukavaa vaihtelua ojan pohjaan. Vitsi, vitsi.

Tautien virologiset referenssit eläimiin tuntuvat jotenkin osuvammilta kuin kaukomaiden nimet. Viikon mittaisen vatsataudin jälkeen olo on kevyt kuin linnulla ja korkea kuume todellakin vie mielen pahnanpohjimmaisiin syövereihin. Aina ei taudinkuvauksissakaan tarvitsisi lähteä Kaakkois-Aasiaan asti, esimerkiksi riihimäkeläinen kuulostaa jo aika uhkaavalta yleisvaaralliselta tartuntataudilta.

No, ei tästä enempää, mutta tämä vuodatus toimii kirjaimellisesti meriselityksenä sille, miksi viimeisessä blogikirjoituksessa lupaamani helmikuun "risteilyteemakuukausi" jäi nyt vajaaksi. TELAmies ei turhia hölläile!

Merimiesten eläkelaki – MEL-mies on eri mies!

Pääkallolipun alla ei ole kuin vapauksia, mutta Suomen väreissä seilattaessa löytyy jo oikeuksiakin. Näiden ääripäiden välille mahtuu toki myös eksoottisiin ja vähemmän eksoottisiin maihin ulosliputettuja laivoja, joilla on suomalaista miehistöä. Merimieseläkekassa (MEK) hoitaa merenkulkijoiden lakisääteistä eläketurvaa.

Monelle maakravulle ensimmäisenä merimiehistä mieleen tulevat risteilytyön uutterat ammattilaiset Itämerellä. Isot pojat ovat kuitenkin kertoneet, että kauppalaivojen tonnistoissa saavutetaan seilorien katu-uskottavuusmittarilla varsin korkeita lukemia.

Eläkeasioissa noudatetaan merilläkin yleensä sen maan lainsäädäntöä, minkä "värejä tunnustetaan". Poikkeuksiakin löytyy esimerkiksi lähetettyjen työntekijöiden kohdalla, jonka lisäksi ulosliputettujen paattien raitapaidatkin on mahdollista vakuuttaa Suomessa. Merimieseläkelakia (MEL) sovelletaan pääsääntöisesti työntekijään, joka tekee merimieslain määrittelemää työtä ulkomaanliikenteeseen käytettävässä suomalaisessa kauppa-aluksessa. Risteilylaivojen trubaduurit, artistit ja muut esiintyvät taiteilijat kuuluvat TyEL:n piiriin. 

MEL-laki vuodelta 1956 on työeläkejärjestelmän isähahmon Teivo Pentikäisen pioneerityön tulos.TEL-järjestelmä yksityisen sektorin palkansaajille tuli voimaan myöhemmin vuonna 1962. Tänä päivänä merenkulkijoiden eläkedesign on hyvin samantyyppinen kuin esimerkiksi yksityisaloilla – tosin mielenkiintoisia erojakin löytyy!

Esimerkiksi vanhuuseläkeikä on erilainen. Yleinen eläkeikä on sama kuin muillakin eli joustava 63–68 vuoden välillä. Päällystöön kuuluva voi kuitenkin siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 60-vuotiaana ja miehistöön kuuluva 55-vuotiaana. Miehistön eläkeikä (55 v.) edellyttää 35 merimieseläkelain mukaista palveluvuotta ja päällystön eläkeikä (60 v.) 30 vuotta. 

Lisäksi eläkettä kertyy 0,1 prosenttia (MEL:n erityiset karttumaprosentit) paremmin kuin muualla, jos vanhuuseläkkeelle siirtyminen tapahtuu suoraan merimieseläkelain mukaan vakuutetusta työstä. Merimies ja hänen työnantajansa maksavat kumpikin 11,2 prosentin suuruista lakisääteistä eläkevakuutusmaksua. Työntekijän osuus on siiis noin kaksinkertainen siihen nähden, mitä TELAmies makean veden maisterina maksaa omasta palkastaan. Toisaalta verotus poikkeaa myös olennaisesti meistä mantereen tallaajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.