maanantai 10. joulukuuta 2012

Reinikaisen ja Maria Kallion työurien pidennystalkoot


Olen elänyt jo niin pitkään kuvaputken lämmössä että viime viikolla eduskunnassa käytyä poliisien eläkeikäkeskustelua seuratessa, mieleeni nousi heti ensimmäisenä lapsuuden tv-konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen. Eläkeasioiden lisäksi TELAmiehen tietovarannosta on louhittavissa huomattava esiintymä television triviatietoa.

Neil Hardwickin hahmottelema Tampereen ikoni tatuoi suomalaisten kollektiiviseen tajuntaan kuvan leppoisan poliisin arkkityypistä. Paljon on vettä virrannut kasarin jälkeen Tammerkoskessa. Poliisin työ, yhteiskunnallinen status ja koko Suomi ovat muuttuneet – ja varmaan myös rikolliset.

Amerikkalaisissa poliisisarjoissa uhataan aina viedä (anti)sankarin eläke, kun "peli Bostonissa muuttui liian kovaksi". Tästä ei kuitenkaan ole kyse kotimaisessa uudistuksessa. Nykysäädökset on todettu syrjiviksi. Poliisien eläkeikää halutaan nostaa myös osana kansallista työurien pidentämisen tavoitetta. Julkinen talous, eläkejärjestelmä ja lopulta Me kaikki tarvitsemme nykyistä pidempiä työuria. Tämä ei ole liturgiaa, vaan realismia.

Aiheen ympärillä käydystä julkisesta keskustelusta saa tällä hetkellä sellaisen kuvan, että kaikki poliisit haluaisivat heittää tinanapin nurkkaan mahdollisimman pian. Eräs poliisi teki valituksen eroamisiän ehdottomuudesta. Hän olisi halunnut jatkaa omassa työssään eroamisiän jälkeen, mutta tämä ei vielä jokin aika sitten ollut mahdollista. Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaan työssä jatkaminen on nyt mahdollistettu 68 vuoteen asti.

Poliisien eroamisikä aiotaan hallituksen esityksen mukaan nostaa muiden valtion virkamiesten kanssa samalle tasolle vuoden 2013 alusta alkaen (siirtymäkausi). Oletuksena on, että todellinenkin eläkkeellesiirtymisikä seuraisi perässä.

Nyt miehistön ja alipäällystön eroamisikä on 60 vuotta. Tosin 58-vuotiaana eläköityviäkin on vielä vahvuudessa. Päällystön eroamisikä on jo 63 vuotta. Todelliset eläkkeellesiirtymisiät ovat työkyvyttömyyseläkkeistä johtuen jonkin verran matalampia. Poliisit siirtyisivät jatkossa noudattamaan joustavaa 63-68 vuoden vanhuuseläkeikää.
  
Eläkeiän nostoa on puolustettu vertaamalla poliisien tekemää työtä palomiehiin, joiden eläkeikää on jo nostettu. Tämä ei kuitenkaan ole kovin kestävä argumentti, sillä työt ovat luonteeltaan niin erilaisia.

Toisaalta voidaan esittää kysymys, miksi ylipäänsä pitäisi olla ammatillisia eläkeikiä? Onko asia ymmärrettävä niin, että jotkut ammatit ovat kutsumusammatteja, joiden perusteisiin vihkiytymällä saa eräänlaisen suojan työuran loppupuolella. Ammatinvaihto tällöin on poissuljettua. Ajan henki viettää poispäin ammattisuoja-ajattelusta.

Koska valtion tuottavuusohjelman rajaamat resurssit tiedetään, poliisien henkiseen ja ruumiilliseen työkykyyn sekä työn organisointiin pitää panostaa nykyistä enemmän. Työkyvyttömyyseläke ei saa muodostua hallitsevaksi eläkereitiksi. Kaikki eivät voi virkavuosien kasautuessa siirtyä paperipinkan asettelijoiksi. Pystyn vielä jotenkuten kuvittelemaan Reinikaisen 62 vuotta 11 kuukautta ja 364 päivää nuorena "maijan" rattiin, mutta Maria Kallion kohdalla tämä tuntuu jopa luontevalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.