torstai 18. huhtikuuta 2013

Kynäniskojen historiallinen vapaaottelu



                                             Rakkautta ennen aamunkoittoa


Aamu harvemmin valkenee matkalla vapaaotteluun. Auris rullasi itäväylää. Jopa uusi Kalatasaman siluetti näytti hyvältä meren päälle jähmettyneen usvan läpi puskevassa kirkkaudessa. Se peittää Merihaan. Cypress Hill pauhasi autoradiossa: "you can´t get the best of me"Pientä tutinaa raajoissa. Teräshermo oli ruosteessa.

Olen yleensä kurvannut mattohippastelun tunnelmissa kisahallin lämpöön. Nyt tie vei toiselle puolelle Mannerheimintietä ja vanhojen raitiovaunuhallien uumenissa sykkivään Kulttuurikeskus Korjaamoon, jossa Tela ylpeänä promotoi yhteistyössä Avaja Openin kanssa ensimmäisen työeläkejärjestelmän vapaaottelun. Tatamin tuoksu oli vaihtunut kahvin aromiin.

Ottelukorttiin oli saatu todella kovan luokan iskijöitä politiikan, teatterin, akateemisen maailman ja työmarkkinaosapuolten riveistä. Rankingilla ei ollut merkitystä sekä toisin kuin oikeassa vaparissa mitään sääntöjä ei ollut. Ainostaan tapahtuman teema oli löyhästi kehystetty sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen eläkkeissä.

Firman miehenä ja jääviyden uhalla: sukupolvi- tai eläkekeskustelu on harvoin ollut yhtä avointa ja mielenkiintoista. Tavanomaisen paneelikeskustelun lisäksi osallistujat tekivät mm. ryhmätöitä, joissa mietittiin oikeudenmukaisuuden mittareita ja parannusehdotuksia työeläkemallin

Kyynisyyttä halveksivana ajatuksena oli antaa ääni myös hieman epäortodoksisimmille koulukunnille ja tuoda eri lajien harrastajia yhteen. Tilaisuuden avannut Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes korosti erilaisten mielipiteiden olemassa olon hyväksymistä. Oma puhe ei riitä, vaikka se olisi kuinka henkevää ja oikeutettua, vaan täytyy myös kuunnella, mitä ihmisillä on sanottavana.

Edellä mainittu koskee tietysti erityisesti niitä, joiden kanssa itse on eri mieltä. Halu ymmärtää yleisesti monimutkaiseksi miellettyä työeläkejärjestelmää on useimmiten vahva. Eläkekeskusteluun osallistuvien juoksuhaudat on joskus kaivettu aivan liian syvään, jolloin omien näkemysten sparrausta ei tapahdu. Tästä ei ollut eilisessä vaparissa merkkejä, mistä iso "oss" keskustelijoille. Showpainiin ei sorruttu.

Kaikesta sparrauksesta pitää kiittää myös työeläkejärjestelmän ideologisen ja toiminnallisen perustan kohdalla. Se tarvitsee moniäänistä matsausta ilman tyrmäyksiä. Pohja on koboltin kova, mutta sen pitää myös joustaa kuin bambu: notkeasti kestäen.

Koko show streamattiin ilman pay-per-view-sopimusta nettiin (täältä). Vapaan keskustelun viestiseinällä vilistäneet yleisön argumentinhimoiset kannatushuudot kirittivät ottelijoita huippusuorituksiin. Suosittelen katsomaan tämän tulevan klassikon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.