keskiviikko 29. syyskuuta 2010

"Helky laulu Auran rantain"

TELAmiehen täytyy tehdä tunnustus: eläketiedottajan sielussa on heikko kohta Turulle. Oli åboriginaali verta suonissa tai ei, matka TELAsta Kampin sydämestä Varsinais- Suomeen sujuu aina jotenkin joutuisammin kuin muualle maakuntiin. Pari vuotta sitten valmistunut E18 auttaa myös asiaa - tosin vasta Espoon Ikean jälkeisellä osuudella. 


Talouskurimuksessa Euroopan kulttuuripääkaupunkirientoihin 2011 valmistautuvan Turun kaupunkikuvassa Auriksen sivuikkunasta silmiin pistää ensimmäisenä Myllysillan puuttuminen kaupunkikuvasta. Paikallisille tutun ja surullisen kuuluisan maamerkin poistumisen jälkeistä elämää (ennen ylösnousemusta) voi seurata myös web-kameran kautta 24/7/365.


Osa-aikaeläkkeestä merellisessä ympäristössä


Vanhoja tehdas- ja satamaympäristöjä on Turussa muunnettu viime vuosina kulttuurituotantoon ja kokoustalouteen sopiviksi tiloiksi. Luovan talouden kulttuurikeskusta perustetaan parhaillaan VR-konepajaan, mutta TELAmiehen tie vei tällä kertaa meritiedon keskus Forum Marinumiin, niin ikään vanhaan ja kunnostettuun kruununmakasiiniin. 


Metallin jäsenistön koulutustilaisuudessa osa-aikaeläke ja eläkkeen kertyminen herättivät kysymyksiä. Eräs yleisössä ollut mies ihmetteli, että hänen vaimonsa oli päässyt osa-aikaeläkkeelle tänä vuonna 2010 58-vuotiaana, mutta hän ei itse pääse sille vasta kuin 60-vuotiaana vuonna 2011. Ikäeroa heillä oli vain yksi vuosi: vaimo oli syntynyt vuonna 1952 ja mies vuonna 1953. 


Ja näinhän se on, että viime vuonna sosiaalitupon mainingeissa osa-aikaeläkkeen ikärajaa nostettiin 58 ikävuodesta 60:een. Tällä hetkellä kaikilla 1953 ja sen jälkeen syntyneillä alaikäraja on 60 vuotta. Kysyjä kuului siihen ensimmäiseen ikäluokkaan, jolla pääsy osa-aikaeläkkeelle "pakeni" kaksi vuotta eteenpäin. Lisäksi täytyy muistaa, että jos hän siirtyy tuolloin osa-aikaiselle eläkkeelle, kertyy hänelle myös eläkettä hieman huonommin kuin vaimolle (katso linkistä tarkemmin: osa-aikaeläke).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.