perjantai 17. syyskuuta 2010

Muistoja Pohjolasta, osa I

Viikko alkoi Akava Camp -karavaanin matkassa kohti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulua. Pohjanlahden perukoilla kansaa puhuttivat Kemin naapurikuntaan Simoon mahdollisesti rakennettava Fennovoiman ydinvoimala, kuntaliitoshankkeet sekä nuorten työllisyys. Ydinvoimalaprojektia lukuun ottamatta edellä mainitut aiheet ovat tuttuja myös muualta Suomesta. Virolaiset rakennusmiehet tervehtivät TELAmiestä tottuneesti hotellin hississä. Kemistä matka jatkui ruskan sävyttämään Rovaniemeen.

Opiskelusta eläkettä - pyytämättä ja yllättäen?

Tutkintoon johtavasta opiskelusta (ei elämäntapaopiskelusta) on kertynyt eläkettä vuodesta 2005 alkaen. TELAmies valmistui ennen vuotta 2005, joten nämä eurot jäivät häneltä saamatta. Nuoret yhtä lailla kuin aikuisopiskelijat Kemissä ja Rovaniemellä olivat yllättyneitä heille ammatillisesta perustutkinnosta, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnoista kertyvästä eläkepotista (katso tarkemmin linkistä). Pyytämättä ja yllättäenkin kertynyt eläke kuitenkin näkyy valmistumista seuraavan vuoden työeläkeotteessa.

Pelkällä opintotuella tai sen ja opintolainan yhdistelmällä opiskelija joutuu tutustumaan, sosiologien termistöä käyttäen, osallistuvan havainnoinnin kautta vapaaehtoisen vaatimattomuuden käsitteeseen. Joskus aika karulla tavalla: loppukuun dieetin muodostavat korealaiset pussinuudelit eivät todennäköisesti täytä THL:n nykyisiä ravintosuosituksia. Jos opiskeluiden ohella kuitenkin tekee työtä täydentääkseen jääkaappia - niin kuin monet tekevät - kertyy sekä opiskelusta että työnteosta eläkettä tuplapotti.

Opiskelusta kertynyt eläke on nuorella vastavalmistuneelle yleensä siihenastisen työuran isoin eläkekertymä ennen työelämään siirtymistä. Suurimmillaan tämä voi olla noin 50 euroa (v. 2010) kuukausittaisessa eläkkeessä. Opiskelusta tai osa-aikahommista kertynyt eläke työeläkeotteella antaa silti monelle harhaanjohtavan kuvan tulevan eläkkeen tasosta. Jos ja kun työelämään siirtyminen tapahtuu, alkaa eläkettäkin kertyä huomattavampia summia kuin vastavalmistuneen otteella yleensä näkyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.