tiistai 21. syyskuuta 2010

Muistoja Pohjolasta, osa II

Kaikki näyttää olevan aivan niin kuin ennenkin Rovaniemellä: joulupukki päivystää Pajakylässä ja RoPS haaveilee noususta Veikkausliigaan. Jotain uutta kuitenkin, sillä Arktisen keskuksen eli turistinähtävyys Arktikumin viereen Ounasjoen rantaan on noussut huomiota herättävä Metsähallituksen Pilke-talo ja tiedekeskus.

Ammattijärjestö Talentia järjesti sosiaalialan asiantuntijoiksi opiskeleville jäsenilleen koulutusta Rovaniemellä. Tarkalleen ottaen aivan Ounasvaaran laella sijaitsevassa Sky Hotellissa. Mäkijuoksu olisi ehkä ollut kunnon kannalta paikallaan, mutta TELAmies hurautti vaaran harjalle uskollisella Auriksellaan. Paikalta lähtee kesäisin mutkittelemaan myös kesäkelkkarata. Viime kesänä liikkui huhuja siitä, että joku oli varastanut kelkkaradasta kymmenien metrien pätkän teräskourua - omaan käyttöön kenties?



Kysymys yleisöstä

Talentian loistavasta porukasta esitettiin kysymys, jota TELAmieheltä ei ole koskaan aikaisemmin kysytty. Voiko työeläkevakuutusmaksun maksaa vaikka kysyjän kotitaloustyönantajana maksama palkka työntekijälle jäisi alle vakuuttamisrajan? Työeläkejärjestelmässä työnantajan (myös kotitalouden) on vakuutettava työntekijä, jos tälle maksettujen palkkojen määrä on vähintään 51,57 euroa (vuonna 2010) kuukaudessa.

Kyseessä olisi siis hyvin pienimuotoinen esimerkiksi yhden tunnin työ kuukaudessa. Yleensä vaan kysytään, mistä ei tarvitse maksaa TyEL-maksua. Konsultoituani vakuutusyhtiöitä vastaus kysymykseen: palkanmaksaja voi maksaa alle kuukausittaisen vakuuttamisrajan jäävästä palkasta vapaaehtoisesti eläkemaksun ja tämä kerryttää eläkettä.

Kotitalous työnantajana ja Palkka.fi-palvelu

Jos tarkoituksena ei ole suorittaa vilunkitieteiden perusopintoja, TELAmies suosittelee huolehtimaan kaikista lakisääteisistä työnantajavelvoitteista, muistakin kuin TyEL-maksuista. Tämä käy kätevästi Palkka.fi-palvelun kautta. Palvelu on verohallinnon ja työeläkevakuuttajien kehittämä maksuton palkanlaskentaohjelma. Palkka.fi-palvelu esimerkiksi välittää automaattisesti kotitalousvähennysilmoituksen esitäytetylle veroilmoitukselle. Se on tarkoitettu erityisesti sellaisille palkanmaksajille, jotka maksavat harvoin palkkoja eivätkä välttämättä ole selvillä vakuutusmaksuista ja veroista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.