perjantai 25. helmikuuta 2011

Kohti kylmempää

Mitattuna millä asteikolla tahansa, kampanjapolulla on ollut kylmää. Hyytävintä oli viime viikolla Kajaanin seudulla: yöllä rikkoontui 35 pakkasasteen raja. Pohjois-Karjalaan asti kuului tällä viikolla huhuja pakkasdieselin loppumisesta. Teiden varsilla (Nurmes, Lieksa, Joensuu ja Kitee) onkin näkynyt matkalla väsähtäneitä ajopelejä.

TELAmies ei kuitenkaan säiden takia spennaa. Heikot autot sortuvat ajotiellä, Auris sen kun porskuttaa. 

Rajatiedollisia ulottuvuuksia

Pohjois-Karjala on joviaali maakunta. Karjalainen perimä velvoittaa. Yllätys olikin suuri, kun Kolin kansallismaiseman juurella myytiin mökötyskiviä. Vuolukivestä saa työstettyä kaikkea kivaa, kuten makkaraputkia, jääkuutioiden korvikkeita ja kaiutinbokseja. Mökötyskivi on halpa ja perisuomalaisessa angstissa varmasti joskus myös tarpeeseen. Mutta vastaako kivi tuijotukseen? Entä tuleeko mökötyskiintiö kiven seurassa nopeammin täyteen? Nämä rajatiedolliset ulottuvuudet jäivät selvittämättä kivi jäi Kolille.


                               Kolinportin valikoimaan kuuluu myös mökötyskivi

"Hesalaisten meininki" kiinnostaa sittenkin

Kylälahden suunnalla vastaan tulee Hörhön tienviitta. TELAmies suuntasi Zetterbergin kotiseudun ohitse suoraan Lieksan ytimeen. Raitilla sijaitsee työväentalo Kulma, johon eläketiedotusiltojen karavaani pysähtyi viikon alkupuolella. Aiemmin tässä komeassa funkkisrakennuksessa on saarnattu isoa kirjaa – enkä tarkoita nyt työeläkelainsäädäntöä  – sekä pidetty ravintolaa. Nyt se on lieksalaisten kokoontumispaikka.

Ennen eläkeiltaa suuressa kokoussalissa zumbattiin. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun TELAmies kohtasi tämän viileiden suomalaisten ja kuumien rytmien epätodennäköisen liiton aiheuttaneen tanssimanian. Zumbauksen hurmoshenkeä aiheuttaneet lattarirytmit vaihtuivat lennosta eläkeasioille virittäytyneeseen tunnelmaan

Leskeneläkkeestä kysyttiin useita kysymyksiä tilaisuuden jälkeen. Ylipäänsä lesken oikeus perhe-eläkkeeseen on kiinnostanut erityisen paljon ihmisiä tällä kiertueella. Mielestäni enemmän kuin viime vuosina. Monet kutsuttujen kohdejoukkoon kuuluneet vuosina 1951-53 syntyneet miehet ovat nyt kyselleet vaimon toimeentulon perään jos...

Ennenaikainen poistuma vaikuttaa varmasti perheen toimeentuloon. Perhe-eläke korvaa tietyin ehdoin toimeentulon menetyksiä leskelle ja alle 18-vuotiaille lapsille. Nuortenkin on hyvä muistaa se, että avoliitossa leskellä ei koskaan ole mahdollisuutta perhe-eläkkeeseen. Vain avioliiton tai rekisteröityneen parisuhteen osapuolella voi olla oikeus siihen. Alle 18-vuotiailla lapsilla kuitenkin on aina tämä oikeus. 



 Lunta joka suuntaan





                                         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.