torstai 17. helmikuuta 2011

Valentinuksen päivä eläketiedotuksen kampanjapolulla

Maanantaina vietettiin globaalia välittämisen muistopäivää: ystävänpäivää. TELAmies on ylin ystävä eläkeasioissa. Salarakkaudestakaan ei voida puhua, sillä syvät tunteet järjestelmää kohtaan on tunnustettu laajalti.

Ystävänpäivän pakanalliset juuret ovat antiikin Roomassa, kuten monilla fiestoilla ja lipustuspäivillä usein on. Tuolloin perinteeseen kuului, että nuoret miehet vuohien uhraamisen jälkeen kulkivat kaduilla lätkien vastaantulijoita vuohennahahkaisilla remmeillä. Näistä bakkanaaleista on hyvin vähän jäljellä nykyisessä kaavassa, jossa korttien postitus on korvannut nahkaläpysköillä mätkimisen. 

TELAn omien eläkeiltojen kampanjapolku kulki Valentinuksen päivänä Kajaanissa kongressikeskus Kaukametsässä. Viereisen hotelli Kajanuksen ystävänpäivän tanssit eivät vieneet yleisöä, vaan paikalle saapui yli 200 kuulijaa. 

 
                               Kaukametsä muuttui eläketiedotuksen mekaksi

                           Silmä ja pää tarkkana valtion eläkeluennolla

Missä minä olen vakuutettuna?

Kutsuilloissa on erillisiä luentoja työttömille työnhakijoille, yksityisen ja julkisen sektorin työntekijöille.Viimeisen työnantajan mukaan. Yllättävän moni ei tiedä missä on vakuutettuna. Täytyy kuitenkin muistaa, että julkisella sektorilla esimerkiksi entisten valtion toimintojen muuttaminen liikelaitoksiksi on sekoittanut pakkaa. Toisaalta Valtion (VaEL) ja kunnan (KuEL) eläkelaeissa on myös jaotteluita iän perusteella.

Kommentti yleisöstä: rahanarvoisia luentoja!

Muutamien kysymysten ja alkuverryttelyiden jälkeen oikea luento on lähes poikkeuksetta löytynyt ja asiaan on päästy. Kajaanissa peruskoulun ja lukion opettajat saatiin lopulta kuntapuolelta luennolta valtion eläkeluennolle, jossa KEVAn Minna Koskela kertoi valtion eläketurvan erikoisuuksista.

Luennon jälkeen yleisöstä kuului huojentunut lausahdus: tämähän oli rahan arvoinen luento! Maksua ei peritty, mutta jaettu tieto oli kuulijan mielestä ollut arvokasta. Julkisella sektorilla on mahdollista tehdä isojakin lovia omaan eläketurvaan, jos jää "väärään" aikaan eläkkeelle. Vaikka meillä on yleinen joustava eläkeikä 63-68 ikävuoden välillä, jatkaminen esimerkiksi julkisen puolen omaan henkilökohtaiseen eläikään (63-65 välillä) tuottaa paremman eläkkeen kuin varhaisempi vanhuuseläkkeelle siirtyminen. 

Tottakai myös yksityisellä sektorilla on omat asiansa, mitkä kannattaa eläkeiän valinnan kynnyksellä tietää. Karavaani jatkaa tänään Nivalaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.