keskiviikko 9. helmikuuta 2011

"Mittee mahtu reissuun, vaikee on vannoo"

                    Tie Kemistä poispäin ja ilmestyskirjamainen kajo taivaanrannassa.


Aurikseen kertynyt painolasti (ks. aikaisempi blogimerkintä) tippui viimeistään Kemissä pois, kun sääolosuhteet muuttuivat eivät tosin merkittävästi parempaan suuntaan. TELAmies on toiminnan mies ja porskuttaa oikukkaasta Pohjoiskalotin ilmastosta huolimatta eteenpäin Joustavasti eläkkeelle -kutsutilaisuuksien karavaanissa.

Kemissä tuli piipahdettua myös väliaikaisen linna-arkkitehtuurin mitä vaikuttavimmassa luomuksessa: Lumilinnassa a.k.a Snowcastle. Massiivinen rakennelma on näkemisen arvoinen. Mieleen jäi jutustelu Lumilinnan työntekijän kanssa, jonka aikana hän kaiversi taltalla linnanmuuriin omien sanojensa mukaan ampuma-aukkoja "etelän väkeä" varten. Pohjoisessa luonto on karua – huumori myös. Kaakkois-Aasiasta tulevia ei kuitenkaan kannata jyrätä, sillä ainakin TELAmiehen vierailulla suurin osa turisteista oli siltä suunnalta.
  
Tietoa tarpeeseen

Joustavasti eläkkeelle -kutsutilaisuus Kemissä keräsi kulttuurikeskukseen yli 200 eläkeasioista kiinnostunutta 1951-53 syntynyttä. Teatterin, huovutuksen ja joogan lisäksi kulttuurikeskuksen kävijöille tarjottiin nyt eksklusiivinen paketti tanakkaa eläketietoa. 

Erityisesti työttömyysturvan lisäpäivät eli kassaputki kiinnosti työttömien työnhakijoiden tilaisuudessa iltapäivällä. Illalla kysymyksiä sateli laajemmin. Julkisen sektorin luennolla henkilökohtaiseen eläkeikään liittyvät asiat olivat esillä. Monelle tuli yllätyksenä, miten mahdollinen eläkkeelle siirtyminen ennen henkilökohtaista eläkeikää voi pienentää tulevaa eläkettä merkittävästi (katso KEVAn sivuilta)

Kuopio vastaa eläketiedotuksen kutsuhuutoon

Seuraava kohdennettujen eläketiedotusilta oli Kuopion musiikkikeskuksessa. Televisioruudun perusteella samassa paikassa esiintyneet Idols-koelaulujen kellokkaat saivat nyt väistyä. Luulenpa, että eläkeasioita oli kuulemassa jopa enemmän väkeä kuin Idols-koelaulajia. Massatilaisuudessa kävi noin 600 omasta eläketurvastaan kiinnostunutta. Eläkeilta oli etusivun uutinen Savon Sanomissa.

Kassaputki nousi jälleen esiin kysymyksissä tiedottajille. Erään katsastusmiehen kanssa kävimme läpi tilaisuuden jälkeen sitä, miten työttömyys työuran loppupäässä vaikuttaa eläkekertymään. TELAmies taas sai katsastustilastoista mielenkiintoista lisätietoa.

Monia innosti 63 ikävuoden jälkeen työssä jatkamisesta saatavan kannustinkarttuman eli superkarttuman vaikutus omaan eläkkeeseen (katso laskuri)

Yrittäjillä YEL-vakuutusvelvollisuus päättyy vanhuuseläkkeen alkaessa. Jos yritystoimintaa jatkaa eläkkeellä ollessa esimerkiksi 63 ikävuoden jälkeen, on vakuuttaminen vapaaehtoista. Toisaalta jos YEL-maksua ei maksa, niin eläkettäkään ei tuolloin kartu. Eläkkeellä ollessa tehdystä työstä kertyy eläkettä 1,5 prosentilla aina 68-vuotiaaksi asti. Kuopiossa kaksi yrittäjärouvaa pohti mikä heidän kohdallaan kannattaisi: 1,5 % eläkekarttuma vai "vapautus" YEL-maksusta. Kannustinkarttuman he puolestaan saavat vain jos eivät jää vanhuuseläkkeelle sekä jatkavat yritystoimintaan.


                                        Hulinaa musiikkikeskuksen eläkeillassa






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.