maanantai 31. tammikuuta 2011

Muistoja Pohjolasta osa IV: arktista hysteriaa E63:lla

                            TELAmiehen uskollisen Auriksen "extreme makeover"

Ruka-Kuusamo, Kemi, Oulu, Kuopio... Siinä tulevan viikon eläketiedotuksen savottaa. TELAmies katsoo aina eteenpäin. Hotellikuolema ei ehdi iskeä tällä pohjoisten maakuntien kierroksella. Koti on siellä missä takin jättää narikkaan. 

Arktisten leveysasteiden tammikuinen sää näytti lannistavimman puolensa matkalla Kuusamoon, kuten ylläolevasta kuvasta voi päätellä. C-autoluokan ylisuorittaja, jota Aurikseksi kutsutaan, sai ylleen lumenvalkoisen viitan. Maastoutuminen ei kuitenkaan ollut päällimmäisenä mielessä. Pyytämättä ja yllättäen matkan aika kerääntynyt painolasti piti ajopelin mukavasti tiessä kiinni. Tuulenpesä olisi aivan hyvin voinut olla luonnonoikun sijasta Antoni Gaudin tyylinäyte.

Jytinää Rukalla 

Toimihenkilöliitto Jytyn Ruka-seminaari kokosi yhteen iloisen ja "Onnen Päivät" teeman mukaisesti trendikkään fiftarityylisen joukon Oulun alueen toimijoita. Kuntakentän tulevaisuutta valotettiin eri puheenvuoroissa myös ministerivoimin. Jytyn jäsenet työskentelevät kunnan, kuntayhtymän, seurakunnan ja yksityisen sektorin palveluksessa.

Kunnalla, valtiolla ja kirkossa työskentelevien työeläkeasioiden hoidossa onkin vuoden vaihteessa tapahtunut merkittäviä muutoksia. Nyt näiden kaikkien eläkelaskenta ja eläkepäätösten tekeminen keskitettiin samaan paikkaan: Kevaan.

Entä jos?

Perhe-eläkkeestä esitettiin useita kysymyksiä. Aina eivät asiat mene aivan juuri niin kuin on suunniteltu. Kuolemantapauksessa perhe-eläke turvaa aina alle 18-vuotiaiden lasten, mutta tietyin ehdoin myös lesken toimeentuloa tragedian jälkeen.

Esimerkiksi avoliitossa leski ei voi koskaan saada perhe-eläkettä. Vain avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen osapuolella voi olla oikeus siihen (katso tarkemmin). Eräs kuulija halusi tietää koskeeko sama sääntö myös yrittäjän puolisoa? Lyhyesi sanottuna: kyllä koskee.

Yleisöstä kysyttiin myös milloin perhe-eläke on tullut voimaan? TELAmiehen muistin laidalta ei välittömästi löytynyt kyseistä eläkelainsäädännön triviatietoa, joten tässä vastaus kysymykseen jälkikäteen: perhe-eläke liitettiin työeläkejärjestelmän etuihin vuonna 1967. 




                                            Sää selkeni lopulta





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.