perjantai 28. tammikuuta 2011

Aallot TELAmiestä keinuttaa

                                           Tukholman tyylinäyte: jättekiva

TELAmies löysi itsensä maanantaiaamuna harhailemasta pitkin Tukholman tyhjiä katuja. Aivan päämäärätöntä haahuilu ei ollut, sillä tiukka aikataulu piti luentojen välisen shoppailun kurissa – ja luottolimiitti myös.

Suomen valtion ja Helsingin Kallion kansalainen oli ihmeissään katujen avarasta ilmeestä: joutotilasta. Hämeentiellä talvi on mennyt lähinnä katujen "normaaleja" sijainteja etsiessä, ylenmääräisten ja useiksi kuukausiksi teille unohtuneiden lumimassojen varjossa.

Elämää ja edunvalvontaa
 
Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK starttasi oman edunvalvonnan täyteisen vuotensa uusien opiskelija-aktiivien ja vaikuttajien legendaarisella Lähtölaukaus-risteilyllä. Puhuin sosiaalipolitiikan alan seminaarissa siitä, mikä nykyisen opiskelijan odotettavissa oleva eläkeikä mahdollisesti tulee olemaan. Monen kuulijan mielestä ylipäänsä  työuran alun löytyminen on tämän hetken taloustilanteessa kaikkein haastavinta. 

Elinaikakerroin ei kuitenkaan vienyt yöunia AMK-opiskelijoilta, vaikka ilmeisen myöhään M/S Mariellan (Wärtsilä Meriteollisuus -laatua) käytävillä teemana olleet "Kuuban tunnelmat kylmässä Itämeressä" jaksoivat nuoria innoittaa. TELAmiehen tuoppi sen sijaan on jo puoliksi täynnä.

Artisti maksaa? 
 
Yleisön joukosta mieleen jäi muusikkona leipäänsä ansainnut nykyinen opiskelija. Hänen työeläkeotteensa oli jo nyt kaksikymppisenä Uuden Testamentin paksuinen. Kertyneestä eläkkeestä oli kuitenkin joskus puuttunut työsuhteita. 

Jokainen tehty palkallinen keikka saattaa muodostaa muusikon kohdalla oman työsuhteensa, josta tilaisuuden järjestäjä tai esim. ohjelmatoimisto maksaa TyEl-maksun. Toisaalta, jos muusikko on ryhtynyt yrittäjäksi, vastaa hän itse Yel-maksun hoitamisesta. Artistin piikkiin menee, jos otetta ei tarkasta huolella ja hoida mahdollisia virheitä. Sama tarkastusvelvollisuus koskee myös kaikkia yksityisen sektorin työntekijöitä (katso aiempi kirjoitus).


 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.