torstai 23. kesäkuuta 2011

"Kesäloma on aina kesällä"

Se on täällä taas. Aurinko ei pääse pilkuistaan. Varmoja vuodenajan merkkejä ovat tutut uutiset kotikulmilta. Tokoinrannassa on jälleen käynnissä vuosittainen pelastajien ja "rantojen miesten" keskinäinen hevostelu. Kisaa käydään siitä, kuinka nopeasti Karhupuiston brankkarilta ehditään Hakaniemeen noukkimaan rantatörmäpudokkaita. 

TELAmieskin saa vihdoin mahdollisuuden irtautua eläkejärjestelmän jalkasotilaan arjesta Kampin kasarmeilla. Matkasaarnaus on kuitenkin sen verran ehdollistunutta toimintaa, että täydellinen irtiotto ei valitettavasti taida olla mahdollista. Viime kesän katkaisi Porin Jazzien oheistuote Suomi-Areenan paneelikeskustelu. Tänä vuonna Seinäjoen Vauhtiajojen yhteydessä ollaan vailla päivittäistä eläkeleipää. 

Eipä silti, kesälomalla on hyvä välttää kuoliaaksi asti rentoutumista. Jos kuuntelee päihdeasiantuntijoita – en tarkoita puistonpenkkikemistejä – mökkimoodiin ajautuminen saattaa olla vaarallista. Laiturin nokassa vaanii monia houkutuksia! Hanapakkausviinit ovat monille kohtalokkaita ja A-klinikat täyttyvätkin aina lomien jälkeen. Meitä on myös opetettu karttamaan auringon UV-säteilyä ja pallogrillin ympärille keskittyvää harrastustoimintaa. Pekka Puska taitaa tosin olla turhaan huolissaan karsino-kabanossien rasvojen laadusta, sillä ruokapöydässä makkarat ovat yleensä jo muuntuneet hiileksi.

Ajan henkeä etsimässä 

Miltä TELA eläketiedotuksen maailma näyttää nyt puolivuotisella mittauspaikalla ennen kesälaitumia? Yli 25 000 ihmistä on osallistunut lähemmäs 650 tilaisuuteen. Suomea on samottu kaikkiin ilmansuuntiin maalla, merellä ja ilmassa. Tällä vauhdilla viime vuoden tilaisuuksien määrä saavutetaan hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. 

Huhtivaaleissa toteutunut jytky näkyi reissun päällä torikäräjillä ja työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa hankalasti määriteltävänä innostuksena. Iso osa Suomesta ei ole selvinnyt vielä 90-luvun lamastakaan, mikä unohtuu helposti kehä III:n sisällä. Muutoshalukkuus ei toistaiseksi ole yltänyt eläkejärjestelmän pitkään linjaan millään tavalla. Indeksimiehet ja yltiöpessimistitkin ovat vähemmistössä. Tosin Kauppalehden foorumeilla taivas putoaa niskaan harva se päivä. Kreikan painolasti arveluttaa.

Moni on huomannut eläkeaiheisilla jutuilla olevan aina paljon kuulijoita niin vaalivankkureissa kuin nettifoorumeilla. Vakavasti otettavat argumentit nivoutuvat detaalien sijaan yhä enemmän työurien pidentämiseen sekä valtion talouden kestävyysvajeeseen. Vaikka "interweb" on täynnä tietoa, perustiedot eivät silti välttämättä ole aina kohdallaan.

Toivon kaikille blogin lukijoille lämpimiä päiviä, kylmiä juomia ja virkistävää kesää! TELAmies puhdistetaan naftaliinista kesän loppupuolella.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TELAmies tarkastaa kommentit ennen julkaisua. Asiattomat sekä muiden oikeuksia ja vapautta loukkaavat tekstit poistetaan.